Rate this item
(0 votes)

Ispracaj posmrtnih ostataka 18 Vlasenicana

By Portal Tuzlarije.net Published April 23, 2011

http://www.youtube.com/watch?v=q_IsE2ilaP8

http://www.youtube.com/watch?v=aMTDypMo2Bw

Portal Tuzlarije.net

Porodice, rodbina i prijatelji večeras su ispred Komemorativnog centra Tuzla ispratili posmrtne ostatke 18 identifikovanih Vlaseničana, ubijenih tokog agresije na BiH.

 

Kolona sa tabutima proći će kroz Kladanj, te nastaviti put ka Vlasenici gdje bi trebala stići u 19 sati, nakon čega će tabuti biti postavljeni u Memorijalnom kompleksu „Rakita“, gdje će glavni imam Vlesenice proučiti zajednički Jasin i Fatihu za žrtve.

Vjerski obred predvodio je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, koji je poručio da ne smijemo nikada zaboraviti imena ubijenih Bošnjaka Vlasenice. Ako ih već nismo mogli otrgnuti iz ruku zločinaca i spasiti od smrti, ne smijemo dozvoliti da zaboravom izvršimo još jedan zločin nad njima, jer i zaborav je zločin.

Na šehidskom mezarju „Rakita“ u Vlasenici sutra će, 23. april, među 18 identifikovanih žrtava biti klanjanja zajednička dženaza, a potom obavljen ukopani i posmrtnih ostataka trojice sedamnaestogodišnjaka:
Almira Omerovića, koji je ubijen gelerom granate ispaljene sa Ilijinog Brda 1992. godine; Džemaila Badžića, koji je iz porodičnog doma u Piskavicama odveden 1992. Njegovi posmrtni ostaci, s prostrelnom ranom na glavi, ekshumirani su u masovnoj grobnici kod Šekovića, te Edina Mutapčića, kojeg su zlikovci odvojili od majke u Potočarima jula 1995. godine. Njegov skelet ekshumiran je bez lobanje u jednoj od kameničkih masovnih grobnica.

U istoj grobnici pronađeni su i posmrtni ostaci Muradifa Čamdžića (36). Nestao je padom Srebrenice. Iza njega su ostali supruga Sabira i troje djece, koji će sutra prisustvovati njegovom tužnom ukopu. U zloglasnom logoru Sušica ubijeni su dvadesetpetogodišnji Adnan Ambešković i četrdesetogodišnji Ibro Muminović koji će također biti ukopani. Najstarija među identifikovanim žrtvama je Ajka Hurić, koja je u vrijeme ubistva imala 73 godine. Posmrtni ostaci identifikovanih ekshumirani su u masovnim i pojedinačnim grobnicama Pelemiš, nedaleko od Šekovića, Ogradice kod Vlasenice, te Cerskoj i Debelom Brdu.


Za zločin nad Bošnjacima Vlasenice na 60 godina kazne osuđeni su Dragan Nikolić Jenki, šef obezbjeđenja u logoru Sušica, te Predrag Bastahi i Goran Višković za niz stravičnih zločina. Do sada je u Memorijalnom kompleksu Rakita smiraj našlo 266 vlaseničkih žrtava genocida. Tokom agresije ubijeno je 2.446 Vlaseničana od strane Novosadskog korpusa JNA i Vojske i policije RS, potpomognute od strane domaćih zločinaca.
 

Mezarje “Rakita” bit će na dan ukopa pokriveno internet signalom, tako da će sve medijske ekipe imati besplatan pristup internetu.

S.P.
(Portal Tuzlarije.net)

Read 5409 times Last modified on Thursday, 24 November 2016 13:07
Login to post comments

O nama

  • Radio Fenjer u svom peto-godišnjem radu je naučio mnogo toga, a posebno da nismo tu samo da puštamo muziku nego da širimo plod naše bošnjačke kulture.

Kontakt

Parker, CO 80138
USA
www.radiofenjer.com

Mantra

  • "Tuđe nećemo, svoje ne damo."