Rate this item
(0 votes)

Šta je Bosna?

By Ferid Muhić Published January 13, 2017

"Pitaš me šta je Bosna? Čudiš se što kažem da ni jedna zemlja nije ono što o njoj kažu naučnici? Misliš da je tačnije ono što narod priča? Ili da je svaka zemlja ono što o njoj napišu istoričari? Što nametne politika, ili što opjevaju pjesnici? Pošto oni znaju više od nas? Ma daj, ko to zaista nešto zna o jednoj ZEMLJI? A zar se nisi pitao, kako to da smo tako olako prihvatili mišljenje naučnika, predrasude naroda, naredbe političara ili zaslijepljenost istoričara o mnogim stvarima o kojima ne samo da znamo i mi nešto, nego da je upravo to naše, a ne njihovo znanje, prava istina o tome šta je jedna zemlja za nas!?

Uzmimo, samo za primjer, upravo tu riječ “zemlja”. Ona kod nas znači i “država”. Zato i kažemo da se održala neka konferencija evropskih zemalja, ili da je veoma važno riješiti problem siromašnih zemalja svijeta, da se u zemljama ekvatorijalnog pojasa ne može govoriti o godišnjim dobima itd? Ali, samo pomisli: “zemlja” kao država je naša, znači ljudska tvorevina. To smo mi napravili, oslabili ili ojačali, mi organizovali, mi očuvali ili mi izgubili. Zato je “zemlja” kao država, naše djelo. Ali “zemlja” kao zemlja, znači, kao ona tvar, supstanca, grumen u šaci, nije naše djelo! Ne znam jesi li ikada pomislio, sasvim jasno i određeno, na to da sva nauka svijeta ne može napraviti, dakle, baš napraviti, ni tu šaku zemlje!?

Dakle, kad ti ja kažem šta je za mene Bosna, onda ti govorim upravo o onome što niko ne može napraviti, o onome što je ona za tebe i samo za tebe, i što upravo zato niko drugi i ne može ni objasniti umjesto tebe. Valjda zbog toga nikada nisam razumio to što se o Bosni govorilo, dok sam još bio posve mali, sam sebi do koljena! Nikako mi nisu išle u glavu te priče da je Bosna tamni vilajet, kad sam je svijetlu i sunčanu upamtio, i vidio, baš tog dana kad sam prvi put čuo da kažu Bosna, to ti je moj brajko, tamni vilajet! Ili kada sam čitao u školi, Oj Bosanče stara slavo, tvrdo srce, tvrda glavo, tvrd si kao kremen-kamen, gdje stanuje živi plamen. A nije da mi se nije pomalo i dopalo, posebno to Gdje stanuje živi plamen. Ali to je o Bosancu, ne o Bosni! Bosna prkosna, Bosna ponosna, Bosno moja poharana, sve je to meni više govorilo o ljudima, manje o zemlji Bosni! Ali, Bosno moja, divna mila, lijepa gizdava, to je već bliže!

To govori o mom doživljaju Bosne, više nego o meni. To već uvodi zemlju u priču. A treba dobro upamtiti: zemlja, to je najprije kvalitet! To je doživljaj, konkretizacija koju prosto odjednom i svu pojmiš. O svojoj zemlji ne učiš, nego je prosto spoznaš! Sve važne stvari dođu ti iznutra. Ne tražite da svoju zemlju razumijete od nekog drugog! Ni od nauke, ni od istorije, ponajmanje od politike! To su konstrukti, koncepti, to su formule! Ali za zemlju nema formule! Zemlja prosto – jeste! Ne čekajte da doznate šta je zemlja slušajući zvuke koji dolaze spolja. Nema napolju ničega što bi se moglo saznati o vašoj zemlji. Sve što o njoj ikada doznate, saznaćete iz sebe, ili, kroz sebe. Sve je to unutra!"

Autor: Ferid Muhić

Izvor: Bošnjačka riječ , decembar 2006.

Read 6136 times
Login to post comments

O nama

  • Radio Fenjer u svom peto-godišnjem radu je naučio mnogo toga, a posebno da nismo tu samo da puštamo muziku nego da širimo plod naše bošnjačke kulture.

Kontakt

Parker, CO 80138
USA
www.radiofenjer.com

Mantra

  • "Tuđe nećemo, svoje ne damo."