Rate this item
(0 votes)

Bosno Moja

By Jasmina Imamovic Published December 01, 2007

Iz nase rubrike: “CARSIJSKE PRICE”

O nasoj prelijepoj Bosni pisali su mnogi znani i neznani pisci i pjesnici. Ali radio Fenjer duboko vjeruje da ima mnogih onih "obicnih" ljudi, manje ili nikako poznati koji u sebi nose duh Bosne, merhameta i sevdaha i koji su to iskazali napisanim prelijepim rijecima.

Vec smo se uvjerili u primjeru nasih saradnika, Nermine Sefer i Hadzere Omerovic cije smo lijepe price vec culi u prethodne dvije emisije na nasem Radi Fenjeru. A danas cemo cuti kako je to Jasmina Imamovic opisala svoju prelijepu Bosnu, u odlomku price "Bosno moja".

BOSNO MOJA

 
Eh, rodjena moja! U obzorju ranog sabaha ja vidim beskrajne, daleke sjene tvoje plemenite i dobrotom ispunjene duše. Kao da uz pritajeni šum plahovitih rijeka cujem otkucaje saza, zvuk harmonike i neobicno lijepu pjesmu cobanina.  
 
Ti jedna i jedina! Ovjencana dovama sa šerijetskih vjencanja, probudjena ezanom vještog mujezina, uspavana ilahijama, kasidama i snaznim (dubokim glasovima) HU sa derviških zikira.  
Krvare ti rane, Bosno moja. Ali svejedno mlada si i rumena kao nevjesta ispod duvaka i skrivaš ljepotu u njedrima. Jer, svaku ranu ti cjeliva i lijeci ljepotica bosih nogu i rosom umivenih obraza, odrasla u tvome narucju, zadojena bistrim vrelom iz tvojih njedara, stamena kao kamen bosanski. Svaka od njih je pjesnikinja Umihana što sevdahom svog srca mami i pritajeno priziva uzdahe zaljubljene mladosti.  
 
Dušmani su te izranili, najrodjenija, oskrnavili kulturnu baštinu staru stoljecima, uništili ognjišta i iz toplih gnijezda rastjerali uplašene ptice koji se rasprhutaše po cijelom svijetu, ali je tvoje dostojanstvo ostalo cvrsto kao Ajvaz-Dedina pecina.  
Nisu mogli u tebi uništiti Safvet-bega Bašagica, Ilhamiju, Maka Dizdara, Musu Cazima Catica, Hasana Kjafiju Prušcaka, Gazi Husrev-bega i mnoštvo heroja koji su perom ucinili da budeš neuništiva i vjecna.  
 
Kako su mogli, tebe tako pitomu, krhku i njeznu raniti u dusu iz koje je uvijek zracio merhamet, ljubav i toplina, kako su mogli onako prljavi dotaci nevine grudi pune zivota i mladosti?  
 
Jer nigdje kao iznad tvojih obronaka Sunce nije imalo tako zlatnozutu boju, nigdje kao u snijeznim nanosima Jahorine i Bjelašnice snijeg nije imao toliko bjeline i cistote.  
Zar igdje na svijetu behar tako raskošno prosipa miris kao po širokoj avliji bosanskoj?  
Zar su igdje ljeta toplija, a jeseni rodnije?

 
Zato te volim, rodjena moja!  
Ja i ti smo jedno, jer u mome bicu kuca tvoj damar, a da bi te neko volio mora taj damar osjetiti.  
 
Tvoj sevdah protice mojim venama!

Kada te zovnem, a eho moga glasa probudi polja, planine i rijeke, ti me privineš na grudi i cvrsto stisneš, pa mi tvoj zagrljaj dodje kao mehlem na otvorenu ranu.

 
Ja volim tvoje sabahe i sumrake, kad sa obliznjih brda zaoru tekbiri i salavati kao u noci Leilei-kadr, a moje srce nemirno i usplahireno hoce iz grudi iskociti da ti kaze da ljubav prema tebi nikada nece presušiti.

 
Djedovi moji su trcali po tvojim mirisnim livadama, rasli i saburom iz tvoje utrobe celicili bošnjacki duh.  
 
Babovina si moja, pa danas kada pohodim kabure svojih predaka iznad mezarja lebdi isti onaj duh bošnjaštva i uliva mi snagu vecu od mene samog.

 
Volim tvoje bašce i avlije okicene ramazanskim sehurima i iftarima, Bajramima, kurbanima i Hidzretskim godinama kad uz otkucaje saza starog sazlije tijelo obuzme dert, pa se cini da duša na trenutak otputuje do oblaka.

 
Zato u akšame kad ezani jedan iza drugog pocnu pozivati na namaz u svojoj zili kucavici osjetim isti onaj treptaj koji kaze:  
"Ovo je Bosna, a ja sam Bošnjak!"  
Najrodjenija moja!  
 
Jasmina Imamovic

 

I sta da jos kazemo na kraju, naravno redakcija Radio Fenjera zahvaljuje se Jasmini Imamovic na prelijepom tekstu o nasoj jednoj i jedinoj na svijetu Bosni i Hercegovini s najljepsim pjesmama na svjetu, sevdahu kako nam lijepo rece Jasmina:

"Tvoj sevdah protice mojim venama! Kada te zovnem, a eho moga glasa probudi polja, planine i rijeke, ti me privineš na grudi i cvrsto stisneš, pa mi tvoj zagrljaj dodje kao mehlem na otvorenu ranu."

 

U to ime, uz selame Jasmini, poklanjamo, njoj i nasim vjernim slusaocima sevdalinke od Zehre Deovic-Bosno moja divna mila i Moj Dilbere, naseg dragulja sevdaha, Focanki koja je citav svoj zivot posvetila svojoj Bosni, svojim bosancima i pjesmi sevdalinci jos od daleke 1960 godine.

Read 4659 times Last modified on Friday, 25 November 2016 00:01
Login to post comments

O nama

  • Radio Fenjer u svom peto-godišnjem radu je naučio mnogo toga, a posebno da nismo tu samo da puštamo muziku nego da širimo plod naše bošnjačke kulture.

Kontakt

Parker, CO 80138
USA
www.radiofenjer.com

Mantra

  • "Tuđe nećemo, svoje ne damo."