Rate this item
(0 votes)

Bošnjak

By Hadzera-Dzerko Omerovic Published November 23, 2007

RUBRIKA: CARSIJSKE PRICE

Danas cemo cuti zanimljivu pricu "BOSNJAK" ciji sadrzaj nas podsjeca na vrijeme prije ovog nesretnog rata u Bosni i pisana odmah poslije zavrsetka . Dobili smo je od Hadzere-Dzerka Omerovic iz Bos Gradiske, autor mnogih proznih tekstova i pjesama kako iz njene Bos Gradiske tako i ostalih dijelova nase nam drage Bosne. 

BOSNJAK

Od malih nogu su ga prozvali-dzamijsko dijete. On se nije plaho obazirao nato,samo se cudio.Hrabro je koracao do mekteba, noseci drvo-dva za potpalu pod pazuhom. Rugali mu se, a on jos draze stiskao illmihal.

Kad se zamomcio, dugo je sjedio u dzamijskom dvoristu, poslije namaza i odmarao oci u zelenilu haremskom. Predavao se razmisljanjima, o prolaznosti dunjaluka, o Bozijoj kazni i nagradi. Na svih sedam radnih akcija je bio. Svih sedam udarnickih znacaka je cinilo sedzdu, dok je u pauzama obavljao namaze. Bio je clan Pokreta muslimanske omladine. Hapsili ga , proganjali, a on se nije plaho obazirao, samo se cudio. Silili su ga da bude nista a on je samo bio ono sto jeste.

U zrelom zivotnom dobu su mu priljepili drugo ime - dzamijski covjek. Volio je dzamijski kljuc i jutarnji sabahski mir u dzamijskoj avliji. Volio je miris njenih persijskih cilima, dok bi na sedzdi uzivao u njihovoj mehkoci.

Navijao je veliki dzamijski sahat, prateci u tisini njegovo tik-takanje. Gasio je dzamijsko svjetlo iza jacije. Ruze je kresao u rosnom maju.

Pojacavao je farbom imena rahmetlija na starim nisanima. Haremske vocke je obrezivao i travu sisao. Sa svojih putovanja po svijetu je mahalskoj dzamiji darove donosio. Skoro sva znana i neznana dzamijska vrata je otvorio bezbroj puta i hedije im ostavio.Skoro sve imame je poznavao , mujezine im upoznao.

Kupovao je zaostale brojeve "Preporoda" i dijelio besplatno. Poslije je kupovao vjersku literaturu i poklanjao rodbini, dzematlijama na mevludima. Prasinu je skidao sa knjiga u dzamijskoj citaonici.

Pod starost je otisao u penziju i obavio hadz. Nakon hadziluka je dostajanstveno, zlatastu ahmediju nosio. I opet je svima poklone donio. Cesto je sam nizao nove tespihe. I Kuran je ogroman kupio i poklonio u Zagrebacku dzamiju......i zikir tespih je poklonio drugoj dzamiji, i cilime...

Danas se cesto protrese od bola i sjecanja, koje budi srusena mahalska dzamija,munara i ugaseni kandilji. Suzu pusti u sjecanju na nanizane metre tepiha, na zapaljene i unistene vjerske svetinje i pokradene im mekahne persijske cilime. Boli ga svaki list unistene knjige iz dzamijskih biblioteka, svaki zapaljeni list vjerskih novina i casopisa po citaonicama. Pece ga svaka pusta dzamijska avlija, svaka potkresana ruza i klupa, na kojoj su se oci odmarale.

Svako mu kubbe oduzima staracki san. Zatvorili mu ona bezbrojna dzamijska vrata koja je pohodio sa hedijama, a starost ga pritisla. On bi nanovo da se rodi , pa da jos jednom bude dzamijsko dijete. Ugaseni kandilji sa porusenih dzamija mu polako gase ocni sjaj i vid, dok on staracki stavlja onu svoju zlatastu ahmediju na glavu, daleko u tudzini, na prvi dan Bajrama i ocekuje sabahski ezan.....

Redakcija Radio Fenjer se zahvaljuje Hadzeri-Dzerki Omerovic na poslanom prelijepom tekstu i ocekujemo da nam se opet javi.

Uz ovu prelijepu Ilahiju " Gdje su Meka i Medina-Aziz Alili" upucujemo tople selame Hadzeri, njenoj familji i maksuz selam njenom babi Edibu Biscevicu koji je citav svoj zivot posvetio svojoj vjeri Din Islamu.

Read 4115 times Last modified on Thursday, 24 November 2016 21:51
Login to post comments

O nama

  • Radio Fenjer u svom peto-godišnjem radu je naučio mnogo toga, a posebno da nismo tu samo da puštamo muziku nego da širimo plod naše bošnjačke kulture.

Kontakt

Parker, CO 80138
USA
www.radiofenjer.com

Mantra

  • "Tuđe nećemo, svoje ne damo."