Rate this item
(0 votes)

Navijači "Boksita"

By Nermina Moser Dautovic Published January 12, 2008

ČARSIJSKE PRIČE, u našoj lijepoj BiH

Vec na samom startu nase rubrike ,u prvoj prelijepoj Carsijskoj prici o dubickim  inventarima emitovanoj 17 novembra, pored prelijepog sadrzaja price, Nermina Sefer je istakla jednu predivnu misao ,a ona kaze,citiramo:

"U skoli su me ucili da svaka prica treba da ima neku poruku, a ova je nema. Nema, jer ovi ljudi nisu ostavljali poruke i od njih se nije moglo puno toga nauciti, ali oni su obiljezili Carsiju, nama tako dragu, na svoj specifican nacin, i davali joj specifican sarm" .

Ove Nermine rijeci su prepune simbolike nase bosanske stvarnosti, i one su nam posluzile da se zapravo zapitamo, dali u danasnjoj prici “Navijaci Boksita” napisana od gospodje Nermine (Nere) Dautovic ima neka poruka. Pa da je poslusamo…

NAVIJACI "BOKSITA"

Vlasenica je imala uvijek dobrih fudbalera, I velikih sportista. Svaka generacija podarila je nove talente sa kojima su se gradjani Vlasenice ponosili.

 Jedna ekipa momaka iz 1985 godine odigrala je najboljie. Te su godine pobijedili sve svoje protivnike, i kod kuce i na strani i ponesose titulu “SAMPIONA SEZONE”. Veliku ulogu u tome odigrao je trener Saracevic kojeg su od milja svi zvali “MAKSO”. Jos od malih nogu Makso je poceo igrati u FK BOKSITU. Skoro cijeli svoj zivot podario je fudbalu. Sjajan igrac i dobar trener…
Bezbroj puta otpjevana himna, sa tribina orila se pjesma: "Djevojka je zelen bor sadila…”

Ta je pjesma, bila omiljena, publika je pjevala iz sveg srca, davala je snagu i moral igracima. Svaka je utakmica na domacem terenu bila spektakl, i veliki dogadjaj koji se poslije danima prepricavao.

Nedelja je veliki dan. UTAKMICA. To se nikako nije smjelo propustiti. Svi drugi poslovi mogu pricekati, sve se odgadjalo zbog utakmice. Plakate po gradu vec su izlijepljene na svim vaznijim mjestima .Uvijek je ispred tih plakata bilo vatrenih navijaca koji su diskutovali, nervirali se galamili raspravljali o fudbalu.

Dolazi veliki dan, dolazi nedelja. Vec od samog jutra, stadion je izmarkiran i uglancan. Koliko je samo znoja prolio COCIKA redar na tom igralistu. Trudio se da sve bude kako treba, po propisu i zakonu. Bio je bog i batina za sve sto je u krugu stadiona. Pranje i peglanje dresova, ciscenje kopacki, prodaja karata, odrzavanje svlacionica, i sve je to radio iz ljubavi i sa nekom malom zaradom.

Negdje oko podne skupljaju se prve grupe navijaca u centru grada ispred doma kulture. Pojacava se muzika iz obliznjih kafica, cuju se sa svih strana uzvici: “BOKSIT, BOKSIT...” Evo dolazi grupa iz Zildzica pred njima je CEHA sa megafonom. Svi su dobro opremljeni; kape, salovi, bordo majice, zastave, trube,  bubnjevi, i razne  udaraljke. CEHA uzvikuje parole ”Hocemo pobjedu…” a za njim se prolomi zvuk sirene koja probudi sve ostale i pocese pomamno uzvikivati:”POBJEDA, POBJEDA…”

Zavijorise se zastave i kolona navijaca krenu gradom put do stadiona. Cijelim gradom kolona navijaca propracena aplauzom svih gradjana koji u grupama idu prema stadionu na veliku TEKMU. Stadion se brzo ispunio. Prolama se pjesma navijaca. Ocekuje se izlazak igraca... TVITA, NASTIC, SAJO, GUZONJA, EMIKA, DRAKULIC, PATAK, MIRO, IZET, HAZE, SUKI, ARMIN, PINJO, TRILE,…
 
Ova imena jos su ispisana na stadionu velikim slovima. Sampioni ostadose da se pamte, po dobrim utakmicama, dobrom druzenju i lijepim uspomenama.

Nera Dautovic

 

To je bila prva Vlasenicka Carsijska prica od nase Nere, I na tome joj se duboko zahvaljujemo, I nadamo se da ce ovo biti samo katalist za vise carsijski prica iz nase lijepe Vlasenice.

Mehe Puzica -stara ljubav

Read 6923 times Last modified on Friday, 25 November 2016 00:03
Login to post comments

O nama

  • Radio Fenjer u svom peto-godišnjem radu je naučio mnogo toga, a posebno da nismo tu samo da puštamo muziku nego da širimo plod naše bošnjačke kulture.

Kontakt

Parker, CO 80138
USA
www.radiofenjer.com

Mantra

  • "Tuđe nećemo, svoje ne damo."